Seriewezen
Blijf op de hoogte en volg Tim
04 December 2007 | Botswana, Tlokweng
Hoi allemaal,
Mijn lieve oma is afgelopen week 101 geworden. Hiep hiep hoera, wat een leeftijd! Maar het motortje draait allemaal niet zo soepel meer en ons Knotje gaat duidelijk achteruit. Gelukkig heb ik haar in mijn laatste dagen voor vertrek nog een bezoek gebracht en aanschouwd hoe ze in record tempo een advocaatje wegwerkte om vervolgens een partij dronkemanstaal uit te kramen. Terwijl de tijd langzaam doortikt, kunnen we slechts het beste hopen.
Hoop, dat is iets waar de mensen in mijn huidige verblijfplaats het van moeten hebben. In dit land, en vele anderen, woedt een epidemie waardoor ruim 25% (op papier dan, want in werkelijk is dit getal veel hoger) van de bevolking is besmet met een virus genaamd human immunodeficiency virus (HIV). De leeftijd van mijn grootmoeder zullen de mensen hier niet halen. Door toedoen van HIV is de gemiddelde te verwachten leeftijd met dertig jaar teruggelopen tot 37 jaar. Met name de de leeftijdsgroep 20-40 jaar wordt het hardst getroffen, aangezien het virus al geruime tijd circuleert en meestal wordt overgebracht via sexueel contact. Doordat het besmettingspercentage binnen deze leeftijdsgroep nog aanzienlijk hoger ligt, dreigt een hele generatie weg te vallen. Dit heeft niet alleen sterke gevolgen voor de gehele Afrikaanse economie, maar zorgt ook voor ‘seriewezen’; ouders gaan dood en kinderen worden door een oom of tante in huis genomen. Vervolgens worden ook de oom en tante ziek en worden de kinderen doorgeschoven naar de grootouders. Uiteindelijk naar buren, totdat er niemand in de gemeenschap meer over blijft om voor de kinderen te zorgen. De meeste Afrikaanse culturen kennen geen weeshuizen, dus veranderen deze seriewezen in kleine families van kinderen die op zichzelf wonen. Naar schatting zijn er momenteel door toedoen van HIV/AIDS zo’n 15 miljoen wezen in Afrika.
Noemi is een van de kinderen die me direct opviel sinds ik hier werkzaam ben. Heel rustig verzamelt hij steen voor steen om ze vervolgens drie meter verder weer terug te leggen. Vandaag is Kutle (zijn zus) langsgeweest, gewoon om hem even te zien en te kijken of alles goed is, iets wat ze elke woensdag doet. Noemie zat vanmorgen op mijn schoot met Kutle direct ernaast. Langzaam begonnen ze te vertellen. Hier voelt hij zich een kind als alle anderen, maar als de dag is afgelopen en ze met z’n tweeen naar hun “huis” lopen dan verschrompelt die illusie. Terwijl Kutle met haar fragiele vingers tussen haar prachtige vechten draait, piekert ze over het eten dat ze vanavond moet bereiden en al die andere dingen die nodig zijn om haar broertje te onderhouden. Van haar vader herinnert ze zich weinig, slechts wat vage dingen uit de verhalen van haar moeder. Twee jaar na hun vader moest ook hun moeder bezwijken aan de verwoestende opmars van HIV. Ze moet ongeveer 28 zijn geweest toen ze overleed, hoewel er geen documenten van zijn. Toen ze er nog was, kregen Noemie en Kutle liefde van haar, nu werden ze van tante naar oma doorgeschoven om uiteindelijk op straat te belanden. Het zou in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam ondenkbaar zijn geweest dat twee kinderen op zichzelf wonen. Maar hier in Botswana, in het AIDS tijdperk, is het vangnet van familie en vrienden dat deze kinderen eens opving versleten en uiteindelijk helemaal verscheurd.
Hun enigste en diepste hoop werd beantwoord op een hete namiddag vorig jaar april. Met tranen in haar ogen verhaalt Kutle me over het moment dat een vriendje haar wist te vertellen dat er een centrum bestond, in hun dorp, waar ze zowel een ontbijt als lunch konden krijgen. Nu, ruim 1,5 jaar later, zitten we hier in de schaduw van de witte portocabin. Noemie heeft veel vriendjes en een voor een komen ze bij ons zitten om ook hun verhaal te vertellen. Na een half uur moet Kutle er weer vandoor, naar school, want door de dagelijkse opvang van Noemie heeft zij eindelijk de mogelijkheid om aan een toekomst te werken waar ze meer dan recht op heeft.
Ik heb nooit voor mogelijk durven houden dat zo’n uiterst klein virusdeeltje een hele gemeenschap lam kan leggen, maar hier zie ik het overal om me heen. Het werk dat het centrum doet is zo ongelooflijk belangrijk, niet alleen voor de wezen maar ook alle overige clienten die gezondheidszorg en opvang behoeven. Vanuit dit kleine dorp zijn al ruim 600 mensen bij het centrum aangesloten, maar er wachten er nog veel meer om eindelijk ook hun hoop beantwoord te zien. Op 19 december geven we voor alle clienten en andere hulpbehoevenden een groot Kerstfeest, want het geloof is zowat het enige dat veel mensen hier nog kunnen koesteren. Ik wil jullie allemaal vragen om een (kleine) bijdrage te leveren om alle wezen en HIV-geinfecteerden in Tlokweng een onvergetelijke dag te bezorgen, en te zorgen dat de dappere dames hun werk kunnen blijven doen.
First National Bank
t.a.v. Tim Knotnerus
04 December 2007 - 14:17
Sander:
Hoi,
Leuk weer van je te horen, al is de boodschap bijzonder triest. Het is vanaf hier al vrij bizar hoe de mensen daar lijden onder HIV, maar om er tussenin te zitten moet erg indrukwekkend en confronterend zijn.
Ik vind het echt super dat je probeert te helpen om deze kinderen een leefbaar bestaan te geven. Elk geholpen kind is het waard. Uiteraard zal ik wat geld overmaken om ze in ieder geval een onvergetelijke dag te bezorgen.
Veel sterkte,
Broerlief. -
04 December 2007 - 14:43
Maartje (AIESEC):
Hey Tim,
Wow wat een verhaal.. het klinkt onwijs indrukwekkend wat je daar allemaal doet en meemaakt! Geweldig dat je zo'n feest organiseert! Mijn steun heb je!
Maartje -
04 December 2007 - 16:01
De Belgen:
Dat is nog eens reality TV!
Iedereen zou hier in dit patattenland zich eens moeten realiseren hoe goed ze het hebben (ipv ruzie te maken over, ja waarover eigenlijk)!
Groeten van de nonkel, tante en neven -
04 December 2007 - 17:18
Marianne:
Goh Tim, wat een verhaal, wat schrijf je dat trouwens mooi op!
Wij zullen zeker bijdragen aan de feestvreugde daar, en verder heb ik je privé al gemaild over het reilen en zeilen van de familie.
veel liefs van mama -
04 December 2007 - 18:37
Peter Stoop:
Hallo Tim,
heftig wat je daar allemaal meemaakt het zal, denk ik, de rest van je leven beinvloeden.
Helaas wordt het rekeningnummer wat je opgeeft niet [h]erkend zodat ik geen geld over kan maken.
groet van Peter en Arja -
04 December 2007 - 19:47
Netty Heukelom:
Lieve Tim,
Ik weet dat HIV in Afrika een groot probleem is, maar toen ik jouw verhaal net las, kreeg ik kramp in mijn maag. Het lijkt mij aangrijpend als je daar zoals jij tussenzit. En dan te bedenken hoe druk wij hier ons in Europa maken, vooral materialistisch dan! Ik ben er van overtuigd dat het Kerstfeest op 19 december voor jou een ander gevoel zal geven. Wij zullen ons steentje ook bijdragen.
Liefs Netty en Jan -
04 December 2007 - 20:21
Lieve Tim,
Graag wil ik aan je verzoek voldoen. Maar dan heb ik wat meer gegevens nodig. Land (Botswana) Plaats (?) en Bank (?). Of je moet de BIC of het Swift adres van de bank weten. Het IBAN nr. zou ook erg fijn zijn maar dat zit waarschijnlijk al in het door jou opgegeven nummer. Ja, bureaucratie ten top. Vraag het daar even, ik denk dat wel meer mensen het willen weten.
Fijn om te lezen waar je mee bezig bent. Ik begrijp dat het heel zwaar voor je moet zijn. Kerstfeest zal daar voor veel mensen zeker een lichtpunt zijn.
Hartelijke groet! -
04 December 2007 - 21:08
Verena/niek:
Vreemde gedachte wij zijn hier druk met vrienden en familie ons nieuwe huis op te knappen en ons druk maken over een bepaald soort behang en om dan te lezen hoe het daar gaat en hoeveel wezen er zijn ongelooflijk.. Het is goed om dankbaar te zijn voor wat we hebben hier en te realiseren dat het daar zoveel anders is, veel succes met het goede werk en hopelijk een "warm" kerstfeest.
liefs verena en niek -
04 December 2007 - 21:09
Roelove:
Tim-baland,
Deze keer een iets minder serieus berichtje. Iets luchtiger in de wereld staan is op z'n tijd ook goed.
Morgenvroeg zit ik in de kou. Op jacht naar een vervloekte winterkarper. Hengeltje diep wegleggen, op rechts achter een ondiepere glooiing. Paar bollen bijvoeren en dan een bak dampende koffie en een stoere Mantano met filter. En jij geniet daar van de Afrikaanse zomerzon. Het is oneerlijk verdeeld. :-)
Maar hoe ellendig de situatie ook mag zijn daar. Vergeet niet om de leuke dingen te zien! De Afrikanen hebben over het algemeen een ongekend gevoel voor humor. Man, wat heb ik daar destijds gelachen!
Rock on!
Roelove -
04 December 2007 - 21:13
Verena:
geld overmaken lukt niet ook een probleem met het rekeningnummer.. -
05 December 2007 - 07:31
Yvonne:
Tim, is het niet een idee om gewoon jouw rekeningnummer op te geven? Je kunt daar vast wel pinnen of geld opnemen bij een bank en het dan op die andere rekening storten. Iedereen staat zo te zien te trappelen om geld over te maken. Dat moet je warm houden, denk ik. Groet -
05 December 2007 - 13:30
Tim:
Ik heb de BIC en IBAN code erbij geplaatst.
Ook mijn eigen nummer voor als het alemaal nog steeds niet wil lukken.
Ik zou niet weten welke info ik jullie nog meer zou kunnen geven...
06 December 2007 - 06:48
Peter:
hallo Tim,
door het BIC en het IBAN nummer van de bank op te geven maak je het overmaken per telebankkieren eenvoudiger
succes,
peter -
06 December 2007 - 06:49
Yvonne:
Ben in de gauwigheid vergeten er Tim Fund bij te zetten. Maar omdat het uit Holland komt zullen ze het toch wel snappen? Anders vertel je ze maar even waar het voor is bedoeld -
06 December 2007 - 06:49
Marianne:
Hoi Tim, het gaat goed met je actie hè? Kunnen we je toch nog van veraf een Sinterklaaspakket geven! Het is tenslotte 5 december vandaag. Ik had wat problemen met telebankieren dus ik heb het geld gewoon op je eigen rekening gezet, ook denkend aan de tip van Yvonne (zie hierboven). Moet iedereen dat niet gewoon doen?
Jammer dat we al die chocoladeletters die morgen overzijn niet aan "jouw" kindertjes kunnen geven, hier hebben de kids al zó veel....ik erger me voortdurend aan al die winkels die schoentjes laten zetten door hun klant-kinderen om ze vervolgens op 5 december weer vol snoep te stoppen! Moeten we eens mee ophouden !!
Lieve Tim, we zullen vanavond aan je denken, de letter krijg je later nog wel, kus mama -
06 December 2007 - 06:50
Wouter:
aloha tim,begin je al beetje een tintje te krijgen met die zon daaro? hahaha,ik zal ff wat overmaken ,het is tenslotte sinterklaas vcandaag,kunnen de kids daar beter gebruiken als de meeste hier die gaan janken als ze geen flatscreen krijgen(beetje sarcasme moet kunnen).anyways succes drmee maar weer en de mzzzzzzls,bye -
06 December 2007 - 09:10
Yvonne:
Wat fijn om te lezen dat zoveel mensen iets willen geven. Met al deze gegevens gaat het prima, hoor. Laat je ons nog weten hoeveel je hebt gescoord? En natuurlijk hoe het kerstfeest is geweest.Ik hoop dat het een heel fijne dag wordt! -
06 December 2007 - 10:02
Eveline:
Hehe eindelijk tijd om ook een reactie erbij te zetten! Het is inderdaad een aangrijpend verhaal, ben trots op je dat je op deze manier kan bijdragen aan een betere toekomst voor die wezen! Ik zal eens mijn best gaan doen om te kijken of ik iets overgemaakt krijg...
kus -
06 December 2007 - 15:04
Alexander:
Hey Tim,
Je doet erg bewonderenswaardig werk,
ik vraag me af of ik het zelf ook zou kunnen.
Wat ik me daarnaast nog afvraag, zie jij een eind aan de aidsproblematiek daar?
De beste remedie tegen aids is preventie.
Doet de overheid van botswana daaraan en is de bevolking wel bereid daar naar te luisteren?
06 December 2007 - 18:54
Anke Jansen:
Hallo Tim,
Mooi geschreven verhaal! En ik help mee met het Kerstdiner. Voor ieder kind 25 december; mijn eerste buitenlandse betaling via Postbank.nl. Gaat lukken.
Groet van over de heg. Anke Jansen -
07 December 2007 - 18:48
Anke Jansen:
Hoi Tim,
Ik begrijp dat het rekeningnr niet klopt? Je tweede bericht van nr. 2261276 is hetzelfde als bericht 2260437. Het begint dus niet met aanvullingen op het rekeningnr.
Ik wacht nog even af en anders maak ik het wel over op jouw eigen nr.
met groet van over de heg. -
08 December 2007 - 12:58
Frans & Anneke:
Na het lezen van lieneinargentinie.waarbenjij.nu ook timboektoe.waarbenjij.nu eens doorgelezen
Mooie verhalen en leuke foto's en filmpjes (voor de autorit natuurlijk). Voor ons natuurlijk redelijk bekend. We hebben een kleine bijdrage op jouw Postbankrekening gestort.
Hou je taai en geniet/leer van deze levenservaring
Frans & Anneke
08 December 2007 - 18:11
Ria Hrnmens:
Hoi Tim, Wat gezellig om samen een Kerstfeest te verzorgen wij dragen ook een steentje bij via jou postbank nummer oké. Erg egzellig omjou verhaaltjes te lezen maar ook erg schrijnend om die kinderen zo te zien werken om rond te komen. Veel succes en een gezellige Kerst daar ver weg van hier, Groetjes en een goeie jaarwisseling als wij elkaar niet meer spreken. Maar tot de volgende keer. dag Ria en Fred